Ανάπλαση φίλτρου DΡF

 In DPF

Ένα από τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι οι βλάβες που σχετίζονται με τα φίλτρα σωματιδίων ή DPF (Diesel Particulate Filter)  σε κινητήρες πετρελαίου. Ειδικά στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο κέντρο πόλεων. Εδώ υπάρχουν συνθήκες για σχηματισμό σωματιδίων. Επίσης σε αστικό περιβάλλον είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες που αναφέρονται για την ανάπλαση του φίλτρου.

Αρκετά μοντέλα αυτοκινήτων είναι εξοπλισμένα με τέτοια φίλτρα DPF και κάποια από αυτά τα μοντέλα φέρουν και δοχείο προσθετικής ουσίας. Πρόκειται για καταλύτη Δημητρίου που ευνοεί την καύση των σωματιδίων κατά την ανάπλαση.

Το συναντάμε συχνά σε μοντέλα των εταιρειών Ford, Volvo, Mazda, Peugeot, Citroen. Αν και ξεφεύγει από τα όσα θα αναφέρουμε εδώ, να τονίσουμε ότι πολλοί μηχανικοί το μπερδεύουν με το AdBlue. Εάν κάποιος συμπληρώσει με AdBlue αντί για προσθετική ουσία στο αντίστοιχο δοχείο τα προβλήματα για τον κινητήρα και την αντλία υψηλής πίεσης του Common Rail είναι σοβαρά. Η προσθετική ουσία συμπληρώνεται σε ανεξάρτητο δοχείο (και ενημερώνεται η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου μέσω του διαγνωστικού μηχανήματος) περίπου κάθε 80.000 χλμ.. Έτσι σε αυτοκίνητο με περίπου αυτά τα χλμ και πρόβλημα με το DPF το πρώτο πράγμα που κοιτάζουμε είναι η στάθμη της προσθετικής ουσίας. Επίσης ρωτάμε τον πελάτη μας μήπως κάποιος άλλος ασχολήθηκε με αυτό και ενδεχομένως συμπλήρωσε (?) υγρό.

Αυτό τον μήνα θα περιγράψω ένα πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την περασμένη εβδομάδα σε ένα FORD C-MAX 1.6 TDCI, μοντέλο του 2008, το οποίο διαθέτει σύστημα Common Rail της BOSCH. Ο κωδικός κινητήρα είναι ο «HHDA» και δε διαθέτει δοχείο προσθετικής ουσίας.

Το αυτοκίνητο ήρθε με αναμμένη λυχνία MIL (Malfunction Indicator Lamp) και με περιορισμένη λειτουργία του κινητήρα. Ακούγοντας προσεχτικά τον πελάτη, μας εξήγησε πως αντιμετώπιζε το….

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search